zondag 8 juli 2007

Hooifeest

Zaterdag was het weer "feest" in de Oude Landen in Ekeren. Geen gewoon feest, maar wel het "Hooifeest". Een jaarlijkse traditie waarbij overdag het hooi van de velden gehaald wordt en waarbij de dag wordt afgesloten met een heerlijke barbeque.

Het weer was slecht en goed. Slecht omdat het de afgelopen week zoveel geregend had, waardoor het hooi niet echt kon drogen, en goed omdat het zaterdag wel mooi weer was (wat niemand had verwacht na zo'n natte week).

's Morgens ben ik nog eventjes meegeweest met de fotoclub voor het project rond de Oude Landen, waarbij ik vooral aandacht had voor de gallen. Kleine gallen op brandnetel, mooie ananasgallen op de eik en de roodgroene "slaapbollen" op de hondsroos. Rond halftien was ik dan terug aan de ingang, waar door Soresma samen met Natuurpunt een nieuw infobord werd geplaatst. Daarna ging het met de tractor en de karren naar het zuidelijke orchideeënveld, waar we heel wat werk verricht hebben. Er was dan ook heel wat volk om te helpen. Op dit hooifeest komt er ook een delegatie van Soresma de handen uit de mouwen steken voor het gebied waar ze peter van zijn. Het werd al snel warm zodat de truien en hemden al snel aan de kant belandden. Een T-shirt was warm genoeg om in te werken... De zon scheen goed, soms even verborgen achter een wolkje, maar het bleef mooi weer.

Na de picnic deden we nog wat verder op het zuidelijke veld, ook een naastliggend veld werd "gehooid" (wat ik tussen aanhalingstekens schrijf, want veel hooi stond daar niet op, eerder veel distels en groot hoefblad en andere groene rommel. Ik heb enkele keren op de kar gestaan om het hooi goed te stapelen en aan te drukken, zodat we per karrenvracht zoveel mogelijk hooi konden afvoeren. Bij die laatste "rommel"vracht had ik toch wel prijs zeker... met de riek in mijn been gestoken. Ik had geen ontsmettingsmiddel bij, maar heb het wondje uitgespoeld met wat bruiswater en er een plakker opgedaan.

Daarna verhuisde het hele circus naar "den 13", een ander grasveld. Het was even wachten tot de tractor terug was en intussen werd het hooi al mooi in ruggen gelegd. Toen Guy terug was, moest hij tot zijn verbazing vaststellen dat 15 mensen sneller kunnen ruggen dan hij met zijn tractor! Rond vijf uur werd de laatste kar afgevoerd en werd het tijd om op te kramen.

Bij de loods van Natuurpunt konden we daarna nog genieten van een heerlijk Polderke en een lekkere barbeque. Nu begon het toch wat af te koelen, maar het was nog steeds aangenaam weer. Na de barbeque zijn we met een paar mensen nog naar Hof De Bist gegaan. Daar kwam Kadril optreden in het kader van de 11 juli-feesten.

Een lange en actieve dag, goed gewerkt, lekker gegeten en een toffe ervaring. En een goede voorbereiding op het zomerkamp in de Doode Bemde volgende week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten