dinsdag 10 juli 2007

Bijentuin in Schilde

Gisterenavond was het deel 3 van de minicursus over de relatie tussen planten en insecten. Eigenlijk was het ook een van de excursies in het kader van de Zomerse bijscholing B op maandagavond. Maar blijkbaar was het niet echt doorgedrongen tot de mensen, want we waren maar met 3, de lesgeefster inbegrepen. Dus kregen André en ik privéles van Annie. Eigenlijk is de bijentuin meer dan een tuin voor bijen alleen. Er vliegen ook hommels, kevertjes en andere insecten rond. Gisterenavond hebben we voornamelijk hommels zien vliegen. Hier en daar hebben we een bloempje uit mekaar gehaald om de verschillende "bestuivingstechnieken" in detail te bekijken.

Annie had gevraagd of ik mijn fototoestel kon meebrengen, want er was nog wat te fotograferen voor de cursus van de gallen. Een gal is niet alleen die ronde bol aan een eikenblad, maar is meer algemeen een woekering aan een plant, die wordt veroorzaakt door een insect. En zo zijn er heel wat woekeringen te vinden, bijvoorbeeld aan de varen, die plots in krulletjes begint te draaien. Of ook verdikkingen aan de top van een aar van de agrimonie, die normaalgezien spits uitloopt.

Al bij al weeral een interessante les, en iedere keer leer ik toch weer wat bij. Spijtig dat er niet meer volk was. Laten we hopen dat er voor de gallen meer volk aanwezig is, dan doet Annie haar voorbereidingen niet voor niets.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten