maandag 5 maart 2007

Maansverduistering

Afgelopen weekend zat ik in het verre Limburg, op weekend met KrisKras. Zaterdagavond gingen we naar Bokrijk voor een nachtelijke rondrit met een verhaal rond alvermannen en dwaallichtjes. Het was half open bewolking, dus de volle maan heeft goed geschenen. Toen we daar uit het café kwamen, was de verduistering al begonnen en was er al een stuk van de maan in de schaduw van de aarde.

Net toen we terug aan ons huisje in Zutendaal kwamen, was de totaliteit net begonnen. En het was een mooi, oranjerood schouwspel. Ik heb nog een half uur buiten gestaan, om samen met Mieke naar de maan en de sterren te kijken. Ook Saturnus was mooi zichtbaar rechtsboven de maan. Doordat de maan verduisterd was, waren ook de sterren rondom mooi zichtbaar. Bij een gewone volle maan, straalt de maan zo fel, dat een aantal sterren niet meer zichtbaar zijn. De grote en de kleine beer waren mooi, ook de poten en de kop van de grote beer hebben we gezien. Net boven de maan stond de leeuw mooi te pronken.

Rond kwart na middernacht kwam er bewolking opzetten en werd de maan helemaal onzichtbaar. Foto's van de maansverduistering heb ik niet. Met de compactcamera en de verrekijker had ik van in Bokrijk al wat foto's gemaakt van de volle maan, maar bij het huisje waren geen geschikte plaatsen om de verrekijker te stabiliseren en vanuit de hand was het al helemaal niet te doen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten