zaterdag 30 april 2005

Natuur-in-Zicht (3): Landschappen (excursie)

Vandaag zijn we naar het Klein Schietveld geweest. We vertrokken aan het einde van de Heidestraat Zuid. We letten o.a. op het verschil in begroeiing links of rechts van de weg: links meer loofhout, zag er natuurlijker uit; rechts meer naaldhout, leek eerder aangeplant. Op een plek moesten we enkele minuten een klein stukje uit het landschap isoleren en opschrijven wat we allemaal zagen. Een eindje verder moesten we het lanschap tekenen en er de horizontale en verticale elementen uithalen, en ook zeggen welke dieren in dit landschap zouden kunnen leven. Erna was er een korte evaluatie van deze opdracht. We wandelden verder, soms door het slijk, soms wat droger, tot op de heide.

We leerden veel bij over de reeën, hoe ze leven, hoe ze zich voortplanten; dit is wel een raar mechanisme, want hoewel de dieren aan het eind van de zomer paren, begint de vrucht zich toch maar in december te ontwikkelen, zodat de jonge reeën in maart-april-mei geboren worden. De reden hiervoor is: voedsel. Aan het eind van de zomer zijn de dieren sterk genoeg om te paren (vooral de mannetje leveren soms hevige en uitputtende gevechten), en zonder het uitstel zouden de jonge dieren in de winter geboren worden. In maart-april-mei is er echter al veel meer te eten en zijn de weersomstandigheden beter.

Het laatste halfuurtje op de heide waren we min of meer vrij. We vonden stekelbrem, kleine veldbies, witte snavelbies en heidespurrie. En ik hoorde en zag nog een levendbarende hagedis rondkruipen. Francis was snel genoeg om hem te vangen en in een loupe-potje te zetten. En op Francis' hand bleef het diertje geduldig zitten zodat iedereen eens goed kon kijken...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten