woensdag 20 april 2005

Natuur-in-Zicht (2): Dieren (theorie)

Vanavond gaf Katleen Quick de les. Zij had geprobeerd de presentatie van het CVN aan te passen, maar door tijdsgebrek is het maar deels gelukt. Maar het resultaat mocht er toch best wezen. Het onderwerp vanavond is "Dieren". Deze les vond ik wel makkelijker dan de vorige les, die over planten ging. Dieren zijn wel vertrouwder en makkelijker in soorten en families op te delen.

We begonnen met het onderscheid tussen gewervelden en ongewervelden. De ongewervelden worden in de cursus niet uitgebreid behandeld, en dat vind ik wel spijtig want het is wel een uitgebreide categorie: wormen, slakken, mollusken, insecten, spinnen, ... De gewervelden kwamen wel meer aan bod in de cursus en zijn in te delen in 5 grote categorieën: vissen, amfibieën, reptielen, vogels en tenslotte de zoogdieren. Elk van deze categorieën kan nog eens onderverdeeld worden, telkens met hun specifieke eigenschappen. Na de pauze hebben we ook nog gezien hoe dieren aangepast zijn aan hun omgeving, hoe ze zich voortbewegen en hoe ze zich voortplanten.

Op het einde hebben we nog wat foto's gezien uit de originele CVN-presentatie. Bij dieren is het makkelijker om er een naam op te kleven dan bij de planten, maar het was meer de bedoeling om de categorie of de onderverdeling te zeggen en hoe het dier is aangepast aan zijn omgeving of de manier van voortbewegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten