woensdag 27 april 2005

Natuur-in-Zicht (3): Landschappen (theorie)

Deze les werd gegeven door Stefan Verswyveld, de voorzitter van Natuurpunt Antwerpen Noord. Hij werkt tevens op de afdeling Beheer bij Natuurpunt in Mechelen. Vanuit zijn job weet hij dus veel over landschappen. Hij heeft geen ervaring met lesgeven (volgens eigen zeggen), maar toch heeft hij iedereen aangestoken met zijn enthousiasme. Hij week soms wat van het thema af, maar het was altijd interessante materie en hij had een zeer aandachtig publiek.

Zo werd er o.a. gesproken over Jean Massart, die reeds rond de eeuwwisseling (19e-20e eeuw) de landschappen in België fotografeerde en ook aanduidde op kaart waar hij zijn opnames gemaakt had. Dit is enig in Europa, en leert ons veel hoe het landschap in de loop der tijden veranderd is...

Verder hadden we het ook over de natuurlijkheidsgraad van landschappen. Wat het meest natuurlijk oogt, is niet per definitie het meest natuurlijke. Denk maar eens aan de heide of aan een bos. Op deze landschappen heeft de mens een grote invloed gehad. Een duinenlandschap daarentegen is veel natuurlijker.

Kortom, het was een zeer interessante les.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten