donderdag 24 juli 2008

Verjaardag

Ter gelegenheid van mijn verjaardag heb ik een paar foto's van mij laten maken, met mijn camera. Normaal ben ik degene die achter de camera zit, nu kon ik mijn groothoeklens eens van de andere kant bewonderen. Bedankt, Veerle!

verjaardagsportret
Foto: Veerle Maringka

Natte fotografie

Nee, ik ga niet terug naar de analoge fotografie, die ook wel natte fotografie genoemd wordt, omwille van de ontwikkeling van de film, in tegenstelling tot de droge (digitale) fotografie. Vandaag zijn de onderwerpen nat, kletsnat. Ik merkte het al aan mijn fiets toen ik om half zeven in De Smidse vertrok, die was ook al goed nat. Dat beloofde dus voor de dauwdruppels in de natuur.

Op deze speciale dag ben ik eens echt in het reservaat gaan fotograferen, bij de oude tramdijk, op het einde van de Elsenstraat. Met op de achtergrond het eeuwigdurende geluid van de RWZI van Neerijse, die daar ergens achter de bosjes moet liggen...

En inderdaad, alle planten en beestjes waren mooi bedauwd. Omdat we in de fotoclub dit jaar werken rond het thema "water", is deze ochtend een ideale gelegenheid om nog wat extra water-foto's te maken. Maar simpel is het niet. Je hebt weinig scherptediepte, je moet opletten voor overbelichting, je mag vooral de planten en takjes en grasjes NIET aanraken. En daartussenin moet je nog je statief kunnen plaatsen... Er zijn heel wat mooie beelden uit voortgekomen, die ik jammergenoeg nog niet op mijn blog mag plaatsen. Die beelden blijven eerst gereserveerd voor de fotoclub.

Een ander probeersel was dit uitgezakte spinnenweb. Komt het doorzakken nu door het gewicht van de dauwdruppels, of was het al uitgezakt (bijv. van de ouderdom)? Niemand zal het zeggen, maar deze was verdomd moeilijk te fotograferen. Onderstaande foto is de beste uit een reeks van 3 met telkens een ander scherptepunt. Wel wat rommelig en teveel witte vlekken in de achtergrond. Het hoeven niet altijd pareltjes van foto's te zijn die je hier te zien krijgt...

parelsnoeren

woensdag 23 juli 2008

RWZI Neerijse

In plaats van te gaan hooien, hebben we een rondleiding gekregen in de RWZI (rioolwaterzuiveringsinstallatie) van Neerijse, eigendom van Aquafin. De rondleiding werd gegeven door Désiré, die als gepensioneerd vrijwilliger rondleidingen geeft voor Aquafin, en die bij de Doode Bemders vooral gekend is als natuurgids in de Doode Bemde.

Heel het proces werd uitgelegd en we kregen ook alle installaties te zien. Van de collector tot aan de slibtanks. Ik kan het niet meer allemaal herhalen, en waarschijnlijk ook niet in de juiste volgorde, maar het was een zeer interessante rondleiding, en eens iets anders dan op het veld te staan. De boodschap van deze rondleiding is niet dat we nu weten hoe een RWZI werkt, maar wel dat we in de toekomst veel zuiniger met ons water zullen moeten omgaan, om zo minder afvalwater te "maken", en om zo de kosten voor de afvalwaterzuivering (die we toch zelf zullen moeten betalen, via een of andere afvalwater- of rioolbelasting) te drukken.

Op het einde kwam Dario (de held van Aquafin - zie onderste foto) met ons mee naar de Smidse.

RWZI Neerijse
Dario

Nachtvlinders

Vorige avond is René Meeuwis een nachtvlinderval komen opzetten achteraan in de tuin. Het betreft hier een zogenaamd Skinnerval, ook wel Jacobsval genoemd, naar de ontwerper van de nachtvlinderval Maarten Jacobs. Deze val bestaat uit een kwikdamplamp met daaronder een trechter gevormd door twee schuine plexiglazenplaten. Onder de doorzichtige platen staan eierkartons zodat de vlinders er tot rust kunnen komen.

Vanmorgen vroeg (al vóór 6 u) begon René met de inventarisatie van de nachtvlinders die in zijn bak waren terechtgekomen. En wie zo vroeg uit zijn/haar bed geraakte, was getuige van het spektakel. Er werden zowaar 55 soorten macro's geteld en 10 soorten micro's, op een totaal van 118 exemplaren (resp. 104 en 14 ex.). De meest opvallende waren de ligusterpijlstaart, de twee populierenpijlstaarten, een hageheld, enkele rietvinken, de peper-en-zoutvlinder... Omdat ik anders vooral de rupsen van nachtvlinders zie, was dit een zeer interessante ochtend.

Van een aantal nachtvlinders heb ik ook foto's gemaakt, allemaal met de handige (nieuwe) Canon A650. Belichting was niet zo makkelijk met de kwikdamplamp in de buurt, maar flitsen (vooral van niet te dichtbij) maakte veel goed.

De nummers in de onderstaande foto verwijzen naar volgende soorten:
1. Hageheld (Lasiocampa quercus)
2. Dromedaris (Notodonta dromedarius)
3. Brandvlerkvlinder (Pheosia tremula)
4. Brandnetelmot (Eurrhypara hortulata)
5. Berkeneenstaart (Drepana falcataria)
6. Haarbos (Ochropleura plecta)
7. Populierenpijlstaart (Laothoe populi)
8. Rozenblaadje (Miltochrista miniata)

nachtvlindercollage

dinsdag 22 juli 2008

Bever

Dat er in de Doode Bemde en in de Dijlevallei bevers zaten, weet ik al enkele jaren. In 2004 heb ik langs de IJse, net voor de samenvloeiing met de Dijle, knaagsporen van de bever gezien. Het beest zelf is niet zo makkelijk te spotten.

Eén van de educatieve uitstappen tijdens het Zomerkamp 2008 in de Doode Bemde, ging deze avond naar het Grootbroek in Sint-Agatha-Rode. Vanuit een splinternieuwe uitkijktoren hadden we een mooi zicht op de grote vijver van het Grootbroek. We zagen ook nog een ijsvogeltje (ik hoorde veel wauw! wauw! maar het vogeltje zat veel te ver voor mijn 180mm macro en ik heb hem al mooi (en dichtbij) gefotografeerd in de Demerbroeken overlaatst).
Het is te doen aan de andere kant van de toren. In de kleinere vijver zijn onder een boom kringen in het water te zien. Dat zou vanalles kunnen betekenen, zoals een foeragerend waterhoentje, maar ook een bever. En ja hoor, hij laat even zijn koppie zien om daarna weer weg te duiken. Helemaal achteraan de vijver (en veel te ver weg voor mijn 180mm, maar ik heb niks groters bij, dus moet ik het hiermee maar doen...) is nog meer activiteit te bespeuren. Voorlopig nog geen bevers zelf te zien, maar onder de overhangende takken bewegen wat schaduwen.

En dan plots zwemt een bever naar de overkant. Klik-klik-klik. Zou de bever zichtbaar zijn op foto? Er is nog wat meer activiteit, ik maak nog een paar foto's, maar ik verwacht er echt niet veel van. Gewoon om het beest op foto te hebben. En inderdaad, het blijken zoekplaatjes te zijn, sommige al iets duidelijker (lees: iets minder onscherp en minder wazig) in beeld. Onderstaande foto is de beste uit de reeks. De foto toont het volledige beeld, met rechtsonder een 100% crop, waarin de bever (duidelijk) te herkennen is.

Bever in het Grootbroek

Tegenlicht

Opnieuw een zeer productieve ochtendsessie natuurfotografie in de Doode Bemde. En dan zat ik nog niet eens in het reservaat. Vandaag vanaf de Beekstraat door de dreef naar het kapelletje bij het Kasteel van Neerijse gewandeld (die dreef heet "Prins de Bethunelaan" volgens Google Maps).
De zon kwam er mooi door en stond bijna recht voor me in de dreef. Naast een paar "natte" beelden (dauwdruppels) en wat slakjes heb ik me ook beziggehouden met tegenlicht-opnamen van een blad van de kerselaars in de dreef.

Spijtig genoeg is niet het hele blad overal (even) scherp. Hoewel het vanmorgen redelijk windstil was, stond er toch een zuchtje wind. Om de sluitertijd te beperken (1/40), moest ik het diafragma redelijk ver openzetten (f/5,6), met een beetje te weinig dieptescherpte als gevolg. En zo'n blad is ook niet perfect vlak... Dat heb je natuurlijk als je zulke beelden in de vrije natuur wil maken. Onder studio-omstandigheden kun je zo'n blad perfect vlak krijgen, is er geen zuchtje wind en kun je de lichtintensiteit beter regelen, maar geef mij maar de vroege ochtend (kwart na zeven), midden in de natuur, met de ochtendzon op mijn gezicht...

Tegenlicht

maandag 21 juli 2008

Konijntje

Wie hier een foto van een schattig en pluizig zacht beestje hadden verwacht, moet ik teleurstellen... Geen konijnen, wel beren, of toch een onderdeel daarvan, nl. de berenklauw. Een schermbloemige die nogal eens gevaarlijk uit de hoek kan komen (binnenkort meer daarover).

Ach ja, je kan toch een konijntje zien, als je goed kijkt naar het bloempje linksboven, dan kun je daarin met wat fantasie wel een konijntjeskop in herkennen: twee oortjes, twee oogjes, een neusje en de knabbeltandjes. Er steekt alleen een "draadje" teveel uit zijn koppie.

Konijntjeskop in berenklauw

zondag 13 juli 2008

Phegeavlinder

Toen ik begin juli langs de HSL-werfweg (nu een geasfalteerd en deels autovrij fietspad) naar Merksem reed, zag ik dat er daar in de berm heel wat bloemen in bloei stonden. En ondanks het slechte vlinderjaar zag ik (in een flits, tijdens het voorbijrijden) toch heel wat vlinders op de akkerdistel zitten, allemaal dezelfde soort. Bij het terug naar het huis rijden, heb ik eens wat beter gekeken en zag ik dat het phegeavlinder (Amata phegea) was. Deze soort wordt ook wel het melkdrupje genoemd. Weeral een soort om toe te voegen aan mijn lijst op waarnemingen.be. Spijtig genoeg had ik toen geen fotocamera bij.

En vandaag is het me gelukt er eens te passeren met fotogerief. Na de clubuitstap naar de Demerbroeken, ben ik er nog even naartoe gegaan en heb nog wat mooie foto's kunnen maken. Vooral de 2 parende vlinders bleven mooi stil zitten.

Parende phegeavlinders

Primeur

Vandaag ben ik eindelijk nog eens met de fotoclub mee op uitstap geweest. En het was de moeite waard. Het dagje natuurfotografie heeft deugd gedaan. Veel mooie dingen kunnen fotograferen, zoals een paar dauwfoto's voor de clubreeks, wat libellen, sprinkhanen, vliegen, spinnen, ...

Maar de primeur van de dag was toch de ijsvogel. Het was trouwens ook de eerste keer dat ik dit mooie vogeltje in levende lijve zag. Dat klinkt misschien raar voor een natuurfotograaf, maar ik fotografeer hoofdzakelijk macro en landschappen en slechts zelden vogels.

De bovenste foto is mijn allerleerste ijsvogelfoto, uit noodzaak gemaakt met macrolens. Mijn Sigma 180 macro is het grootste wat ik in mijn fotorugzak heb zitten. Maar met een D200 kan je mogelijk nog wat croppen. De foto toont een juveniele ijsvogel, die een kwartiertje daarvoor nog gevoederd werd door mama ijsvogel, maar toen zaten we nog niet in de hut...
De onderste foto is een crop van een van de volgende foto's, toen het vogeltje zich gedraaid had, én met een (natuurlijk) lichtje in het oog.


zaterdag 12 juli 2008

Hooifeest

Ondanks het slechte weer van de afgelopen week, werd er vandaag weer gehooid op de Oude Landen. En het weer viel vandaag behoorlijk goed mee. Deze morgen rond zeven uur viel het water nog met bakken uit de lucht, maar afgezien van een paar druppels heeft het de rest van de dag niet meer geregend in Ekeren (in Schoten heeft het rond half een nog een "drasjke" gedaan).

Er waren ongeveer 20 personen om te helpen, wat toch een behoorlijk aantal is. Er zijn 1 groot en 2 kleine veldjes helemaal "opgeruimd". Omdat het maaisel veel te nat was, werd het op de betonplaat gewoon afgeladen, en zal het verder composteren. Als maaisel de afgelopen week goed had kunnen drogen, zouden er blokken van geperst zijn. Maar de zomers zijn niet meer wat ze geweest zijn (vorig jaar ook al niet).

Het meeste werk werd met de nieuwe New Holland-tractor gedaan, maar ook de oude Fiat werd nog eens van stal gehaald. Naar 't schijnt is die al 34 jaar oud...

Terwijl we op de tractor stonden wachten, zagen we nog een mooi gecamoufleerde krabspin op een plant met gele bloemen zitten (iemand een idee van de plant?). Het beestje liet zich redelijk goed fotograferen, en daarmee kon ik ineens de macro-mogelijkheden van mijn nieuwe digitale camera uittesten. De foto is nog wel gecropt. Maar bij het bekijken thuis op de pc, viel me op dat het niet de twee eerste potenparen zijn die gespreid zijn (zoals een krab haar scharen spreidt), maar wel het tweede en derde potenpaar. Het eerste potenpaar is zelfs heel wat kleiner dan de andere poten. Spinnen zijn toch fascinerende beestjes...


dinsdag 8 juli 2008

First light

Daarstraks mijn nieuwe camera gaan halen bij Grobet in Antwerpen. Inclusief een nieuw geheugenkaartje van 4 GB heb ik er 324 euro voor betaald (€ 24 voor het SD-kaartje en € 300 voor de camera, wat een goeie prijs is).

En zoals ze dat noemen bij de eerste ingebruikname van een nieuwe telescoop, is de onderstaande foto de "first light" van mijn nieuwe Canon. (en ja, ik weet het, ik moet dringend naar de kapper...)

PS - de vlekjes op de foto zijn stofjes op de spiegel...

first light A650IS

zaterdag 5 juli 2008

Canon PowerShot A650 IS

Mijn digitale camera (Canon PowerShot A80) begint wat te verslijten. Niet alleen aan de buitenkant (de verf gaat er wat af aan de hoeken), maar ook binnenin. Vlekken in beeld (stof op de sensor), onscherpte bij tele, veel ruis zelfs bij lage ISO's, bij meerdere opnamen na mekaar komt er ook "ruis" in beeld, ...). Ik heb er dan ook al meer dan 20.000 foto's mee gemaakt, overal mee naartoe gesleurd, ja, die camera is zijn geld al meer dan waard geweest. Maar nu aan vervanging toe...

Wat ik net zo leuk vond aan de A80 (en wat ook de reden was dat ik speciaal die camera gekocht had), is zijn draaibaar schermpje. Als je dat vergelijkt met de huidige schermpjes is dat van de A80 maar een klein ding. Bij mijn nieuwe camera wil ik ook wel zo'n draaibaar scherm. En van Canon ben ik zeer tevreden, dus blijf ik bij Canon. Wat dan overblijft is de PowerShot A6x0 reeks. Waarvan ze momenteel alleen nog maar de A650 IS verkopen. Deze heeft 12 megapixels en beeldstabilisatie. En qua prijs valt die ook nog prima mee: rond de 300 euro. Als je dat vergelijkt met de prijzen vier jaar geleden...

Mijn A80 werkt nog met CompactFlash, maar de A650 IS werkt met SD (zoals veel andere compactcamera's). Dus moet ik nog geheugen bijkopen...

Straks eens een paar winkels aflopen...