woensdag 23 juli 2008

Nachtvlinders

Vorige avond is René Meeuwis een nachtvlinderval komen opzetten achteraan in de tuin. Het betreft hier een zogenaamd Skinnerval, ook wel Jacobsval genoemd, naar de ontwerper van de nachtvlinderval Maarten Jacobs. Deze val bestaat uit een kwikdamplamp met daaronder een trechter gevormd door twee schuine plexiglazenplaten. Onder de doorzichtige platen staan eierkartons zodat de vlinders er tot rust kunnen komen.

Vanmorgen vroeg (al vóór 6 u) begon René met de inventarisatie van de nachtvlinders die in zijn bak waren terechtgekomen. En wie zo vroeg uit zijn/haar bed geraakte, was getuige van het spektakel. Er werden zowaar 55 soorten macro's geteld en 10 soorten micro's, op een totaal van 118 exemplaren (resp. 104 en 14 ex.). De meest opvallende waren de ligusterpijlstaart, de twee populierenpijlstaarten, een hageheld, enkele rietvinken, de peper-en-zoutvlinder... Omdat ik anders vooral de rupsen van nachtvlinders zie, was dit een zeer interessante ochtend.

Van een aantal nachtvlinders heb ik ook foto's gemaakt, allemaal met de handige (nieuwe) Canon A650. Belichting was niet zo makkelijk met de kwikdamplamp in de buurt, maar flitsen (vooral van niet te dichtbij) maakte veel goed.

De nummers in de onderstaande foto verwijzen naar volgende soorten:
1. Hageheld (Lasiocampa quercus)
2. Dromedaris (Notodonta dromedarius)
3. Brandvlerkvlinder (Pheosia tremula)
4. Brandnetelmot (Eurrhypara hortulata)
5. Berkeneenstaart (Drepana falcataria)
6. Haarbos (Ochropleura plecta)
7. Populierenpijlstaart (Laothoe populi)
8. Rozenblaadje (Miltochrista miniata)

nachtvlindercollage

Geen opmerkingen:

Een reactie posten