zondag 19 augustus 2007

Bospolder

Eigenlijk was er vandaag een clubuitstap gepland naar het Zoet Water in Oud-Heverlee. Maar omdat ze slecht weer voorspeld hadden (veel kans op veel regen en zwaar onweer), was de opkomst maar magertjes (Wim & Jeanine en ik) en hebben we besloten om niet te ver te rijden en een halve dag te gaan fotograferen in de Bospolder in Ekeren.

In het begin was er nog niet zoveel te zien van beestjes. Een bruine juffer was mijn eerste beestje van die dag. Even later op de meer open vlakte zagen we ook sprinkhanen en randwantsen. En begonnen de vlinders te fladderen (toen nog alleen maar bruine zandoogjes).

Langs het pad tussen de parking en de eerste schuilhut staat links en rechts heel wat koninginnekruid. En dit is een ideale plant voor vlinders. Vooral atalanta zat er veel. Maar natuurlijk niet altijd even goed bereikbaar en/of fotografeerbaar. We zagen er ook een distelvlinder, voor Jeanine een nieuwe soort die ze nog niet heeft kunnen fotograferen. Toen we daar zo bezig waren, met een vlinder die wat te ver weg zat, viel mijn oog plots op een mooi web met zigzagstructuur: het web van een tijgerspin. En ook de spin zat in het web, spijtig genoeg aan de andere zijde, dus met haar onderzijde naar ons gericht. Daarvoor moesten we de poten van het statief intrekken en hebben we ons even beziggehouden met die tijgerspin, die intussen nog enkele prooien kon vangen in haar web.

Na het smalle poortje kwamen we terug in het veeraster van de Galloways en zagen we nog koninginnekruid langs de weg staan. Erachter hingen mooie gallen aan een eik, dus moest ik die ook nog gaan fotograferen. Een paar bochten verder waanden we ons in de vlinderhemel: een groot veld met koninginnekruid en heel veel atalanta's, in alle mogelijke posities, en redelijk goed te fotograferen. Ook hier zat een distelvlinder, die we zelfs nog een tijdje achtervolgd hebben, maar die ik toch ook mooi op de foto heb gekregen. Warm dat het hier was!

Intussen was het half een geworden, en we hadden onze picknick in de auto laten liggen. Dus zijn we terug langs het pad tussen het koninginnekruid naar de parking gegaan en langs de Ekerse dijk terug naar auto's. Ondanks de lage opkomst en de gekende fotografeerplek was deze uitstap toch zeker geslaagd. Mooi zonnig en warm weer en weer wat mooie vlinderfoto's kunnen maken...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten