vrijdag 7 september 2007

Oorlogsverklaring

In Het Wijtschot hebben we sinds enkele jaren last van de Japanse duizendknoop. Omdat het bosje intussen een bos geworden is, en omdat er op andere plaatsen in het gebied ook Japanse duizendknoop opduikt, heb ik de oorlog verklaard aan deze plant.

Japanse duizendknoop is niet zomaar een plant, het is namelijk een agressieve exoot. Een exoot is een plant of dier dat door de mens naar onze streken is gehaald (hij is dus niet op eigen kracht gekomen, zoals bijvoorbeeld de tijgerspin), en die zich hier -door de afwezigheid van zijn natuurlijke vijanden- enorm fel uitbreidt. Je kan de Japanse duizendknoop tegenwoordig zowat overal vinden, maar vooral langs spoorwegbermen, vaartkanten, op braakliggende terreinen, en ook in natuurgebieden. *ZUCHT*

Nu heb ik geen probleem met soorten die van elders naar hier gebracht zijn, maar ze moeten zich koest houden, en dat kan de Japanse duizendknoop niet. Die breidt zich zeer snel uit, niet via zaad, maar via zijn wortels. Deze plant is in staat om uit een stukje stengel van 10 cm lang een volledig nieuwe plant te maken. Hij is dus moeilijk in toom te houden en nog veel moeilijker uit te roeien.

Er zijn al heel wat testen gedaan: snoeien, afbranden, uittrekken, uitgraven, herbicide. Maar dat laatste is niet alleen schadelijk voor de Japanse duizendknoop, ook voor de andere planten die er in de omgeving staan en zowiezo voor het hele milieu. Het beste middel is de plant VOLLEDIG uitgraven, maar met wortels die tot meer dan een meter diep kunnen zitten (en gezien de standplaats) is dit onbegonnen werk. Je mag het snoeisel ook niet verwijderen of hakselen, want daardoor verspreid je de plant opnieuw.

Dus ben ik gisterenavond begonnen met een paar vierkante meter te gaan snoeien met de takkenschaar. De kleinere stengels heb ik proberen uit te trekken. En dan komt er telkens wel een stuk wortel mee, maar de rest van de wortel blijft in de grond zitten en die gaat wel terug schieten. Ik heb alles op een grote hoop gelegd, zodat het snoeisel nu kon uitdrogen. Hopelijk kan de verdroogde plant zich niet meer uitbreiden...

Wie nog tips heeft over de bestrijding van de Japanse duizendknoop, mag me altijd iets laten weten.

De volgende dagen ga ik nog meer snoeien, en vanaf nu de zaak goed opvolgen om nieuwe scheuten direct te verwijderen. Meer nieuws volgt later.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten