maandag 13 februari 2012

Diepvrieszand

Ik ben met vrienden op winterweekend geweest. We hadden Landhuis De Beukenboom afgehuurd, in Diksmuide langs de baan naar Esen. Op zaterdag stond een uitstap naar Nieuwpoort op het programma. Er stond een bitterkoude wind, maar 't was wel zonnig. Zondag was het grijs weer, met nieuwe sneeuw, daarvan zijn weinig foto's gemaakt...

Nieuwpoort: eerst over de pier helemaal tot het einde met prachtige vergezichten. Daarna tot halverwege terug, waar we langs een gladde trap naar de golfbreker konden en met wat apentoeren (op handen en voeten) ook naar het strand. En dat lag er mooi bevroren bij. Aan de vloedlijn, waar normaal het schuim zich opstapelt, leek het nu wel een zoutvlakte. Het schuim was keihard bevroren en vormde mooie structuren.

pier
ribbels
bevroren zeeschuim

Achter die witte barrière lagen de schelpen bijeengespoeld. Op één plaats lagen een heleboel dezelfde schelpen bij elkaar. Ik heb geprobeerd wat compositie in de chaos te krijgen. Zelf noem ik deze schelpen "meshelften", maar eigenlijk is het de schelp van de Amerikaanse zwaardschede (Ensis directus), deze is licht gebogen, in tegenstelling tot de messchede (Solen marginatus), die niet gebogen is.

meshelften

Geen opmerkingen:

Een reactie posten