zaterdag 21 mei 2005

Natuur-in-Zicht: Bospolder (extra excursie)

Omdat we tijdens de vorige excursie naar de Bospolder nogal veel tijd hadden doorgebracht aan de Ekerse plassen en omdat een aantal cursisten toch wel meer uitleg wilden over de Bospolder, heeft Annie een datum voorgesteld voor een extra excursie naar de Bospolder (en dit keer enkel en alleen de Bospolder). Dat was dus vandaag. We waren met een tiental mensen, met Annie als gids.

Eerst gingen we een kijkje nemen bij de ingang van het Ekers Moeras. Dit is een afgesloten gebied, dat meestal samen wordt genoemd met de Bospolder (het ligt er ook vlak tegen, met enkel een fietspad ertussen). De Bospolder zijn we binnengegaan langs hetzelfde weggetje waar we vorige keer ook zijn binnengekomen (en waar we toen die Rauwe vliegen zo massaal hebben gezien). Dit weggetje voert ons langs het Kleine Wiel en het Grote Wiel. Aan het Kleine Wiel zitten wel een aantal libellen en juffers. In het midden zit nog een blauw-achtige libel op het riet. Even opzoeken in de libellengids maakt duidelijk dat dit ofwel een Platbuik ofwel een Gewone oeverlibel is, maar ik neig eerder naar de Platbuik. Aan het Grote Wiel is het veel drukker in de lucht. Veel meer libellen die rondvliegen en af en toe gaan zitten. Hier blijven we even kijken en ik haal opnieuw het fotogerief boven. De groep besluit verder te gaan, maar ik blijf nog even en zeg dat ik de groep wel achternakom (voor mij is de Bospolder geen onbekend terrein).

Dat halfuurtje langer aan het Grote Wiel levert een paar mooie momenten (en beelden) op. Hier vliegen Platbuiken en Viervlekken, van beide soorten zowel mannetjes als vrouwtjes, die op het eerste zicht moeilijk uit mekaar te houden zijn, maar eens je de verschillen opzoekt in de libellengids, valt het wel redelijk mee. Het mannetje Platbuik is blauw en niet moeilijk te herkennen. Het vrouwtje Platbuik is bruin met gele streepjes. De Viervlekken onderscheiden zich van de Platbuik door de vlekken in hun vleugels (vandaar ook de naam). Mannetje en vrouwtje zijn echter moeilijker te onderscheiden: bij het vrouwtje lopen de gele streepjes langs het achterlijf (dat bruin is, maar overgaat in zwart) verder door dan bij het mannetje. Terwijl ik rustig blijf wachten, komen de diertjes voor de lens poseren. Met mijn "nieuwe" flits op de camera, neem ik ook enkele foto's van een vliegende libel.

Het geluid dat hier overheerst is niet dat van de haven of de snelweg (de Bospolder ligt ingesloten door de A12-autosnelweg aan de ene kant, en de Antwerpse Haven aan de andere kant), maar wel van de groene kikker. Die wil ik ook nog fotograferen, maar het is wel even wachten op het moment dat hij zijn wangzakken vol lucht blaast... Hij zat wel redelijk ver in het water, dus hij staat er niet beeldvullend op.

Na een dik halfuurtje is het tijd om de groep te vervoegen. Ze hebben de doorsteek naar "de boot" genomen. Dit is een constructie in de vorm van een boot, die dienst doet als kijkwand voor de vogels in het Ekers Moeras. Net voor de groep aan de boot komt, sluit ik terug aan. Er is nog even discussie over een vlinder die ze gezien hebben (rood met zwart, is dat nu een Sint-Jansvlinder of een Sint-Jakobsvlinder?). We gaan verder langs de aarden wal naar de andere kijkhut. Als je hier aan de voet van de wal iemand zou "droppen", zou hij niet beseffen dat aan de andere kant van de wal de containers zeven hoog gestapeld zijn. Onderweg komen we nog een dode muis tegen waarin een insect zich tegoed doet aan de overblijfselen. Het lijkt wel een penseelkever, maar het is een doodgraver (en de naam zegt al waarom het in die dooie muis zat...)

Vanuit de hut zien we nog wat watervogels op de plas, maar einde mei is niet meer het seizoen om veel vogels te zien. De winter is een interessante periode in de Bospolder omdat er dan veel wintergasten aanwezig zijn. En als ze hier niet zitten, moet je maar eens gaan kijken aan de Ekerse putten.

We wandelen verder tot bijna helemaal aan de Noorderlaan, waar we de containerschepen gevaarlijk groot dichtbij kunnen zien en langs de andere vogelkijkhut gaan we naar de parking van het Muisbroek en dan langs de dijk helemaal terug naar de parking in de Vierkerkenstraat waar de auto's staan. Het was een geslaagde namiddag, het weer was goed, iedereen heeft bijgeleerd, en ik heb wel een paar mooie foto's kunnen trekken. Morgen kom ik hier terug voor de forumuitstap. Ben eens benieuwd hoeveel volk er uiteindelijk zal zijn...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten