Vandaag een dagje verlof genomen en 's namiddags met de fiets naar Deurne gereden. Daar had Pasar Schoten een geleid bezoek gepland in het Waterbouwkundig Laboratorium van de Vlaamse Overheid. (foto 1)
Na een korte introductiefilm over de taken van het labo, gingen we op ontdekking in de enorme hallen. Eerst brachten we een bezoek aan de "sleeptank" waar ze studie doen naar manoeuvers in ondiep water. Die sleeptank is een bak water van 80 m lang, waar een "brug" over rijdt waaraan dan weer een schip hangt waarmee de simulaties worden gedaan. Aan de kanten van de tank bouwen ze dan oevers na om te zien hoe golven door de oevers worden weerkaatst en welke invloed dit heeft op de schepen. Op een lengte van 80 m is de kromming van de aarde al merkbaar en ligt het water niet meer "waterpas". De rails waarop de brug rijdt (links en rechts van de tank) zijn niet recht, maar volgen de kromming van de aarde (net zoals het water) om geen afwijkingen te krijgen in de metingen. Indrukwekkend! (foto 2)
Daarna gingen we naar de simulator. Omdat de 360° simulator bezet was, mochten we een kijkje nemen in de 180° simulator. Hier worden vooral loodsen opgeleid. Met een druk op de knop zijn verschillende situaties mogelijk: mist die verschijnt/verdwijnt, de locatie, één of twee extra sleepboten, ... Wij voeren langs de rede van Antwerpen (met op de achtergrond de bekende torens van de kathedraal en de Boerentoren). (foto 3)
En als laatste gingen we naar de hal met de schaalmodellen. Hier heeft gedurende vele jaren een schaalmodel van de Schelde gelegen. Daarop werden dan proeven gedaan zoals uitbaggeren en waar ze het baggerslib moeten lossen zodat dat niet terug direct in de vaargeul stroomt. Ik spreek in de verleden tijd omdat het schaalmodel van de Schelde niet meer is. Omdat er grote uitbreidingen op komst zijn in de haven van Zeebrugge zijn ze momenteel bezig aan de bouw een compleet nieuw schaalmodel, van de haven van Zeebrugge. Het speciale aan dit schaalmodel is, dat er op de x-as met een andere schaal wordt gewerkt dan op de y-as. Bijvoorbeeld 1/50 voor de x-as en 1/100 voor de y-as. Verder staan er in deze hal een schaalmodel van de haven van Oostende en een slibtank, om de invloed van een laag slib op de bodem voor de scheepvaart te gaan onderzoeken (nog in beginfase). (foto 4)
Kortom, een zeer interessant bezoek!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten