woensdag 29 februari 2012

Fotowedstrijd

In augustus 2011 lanceerde mijn werkgever, de FOD Mobiliteit & Vervoer, een fotowedstrijd met als thema "Mobiliteit". Er waren meer dan 400 inzendingen en daaruit werden de 40 beste beelden geselecteerd. Deze 40 werden in het groot afgedrukt en ingekaderd en zullen na verloop van tijd verspreid worden in de verschillende gebouwen van onze FOD. De drie beste foto's worden beloond met een grote afdruk en een cadeaucheque van de Fnac (€ 100 voor de winnaar, € 50 voor de 2e en de 3e).

Gisteren was de vernissage en de bekendmaking van de winnaars. Ik wist zelf al van in januari dat er twee van mijn vijf foto's geselecteerd waren voor afdruk in de selectie van 40 beste. Maar ik had nooit gedacht dat ik met het beeld van de ondergesneeuwde fietsen zou winnen, als ik zie welke prachtige beelden er bij die grote selectie zitten. Maar de jury kiest, en als ik mijn collega's (niet-fotografen) hoor, dan vinden zij dat ook wel mijn beste beeld. Mijn ingezonden selectie van 5 beelden is trouwens het resultaat van een interne bevraging bij mijn naaste collega's.

winnaars fotowedstrijd

Eerste prijs: Wim Van Laere (midden)
Tweede prijs: Gregory Delbeke (links)
Derde prijs: Rafaël Delaedt (rechts)

Deze winnende foto maakte ik op 18 december 2009 rond 7 uur 's morgens terwijl ik stond te wachten aan de bushalte in Schoten. Er was een dik sneeuwtapijt gevallen en dat levert al eens fotogenieke situaties op, dus had ik mijn compactcamera meegenomen. De paal op de foto is een lantaarnpaal die oranje licht verspreidt. De foto gaf dan ook oranje sneeuw, die ik later terug wit heb gemaakt. Een beetje contrastverhoging geeft al snel dit schijnbaar zwart-witbeeld.

fietsen in de sneeuw

Mijn andere foto die de selectie van 40 beelden gehaald heeft, is het wiel van een goederenwagon, in een spoorwegbundel langs het Albertkanaal in Merksem (Antwerpen).

wiel van goederenwagon

zondag 19 februari 2012

Natuur in de haven

Hoewel het voor de meeste mensen moeilijk te combineren lijkt, zijn er in de haven van Antwerpen verschillende voorbeelden van te vinden. Mede door het project "de Antwerpse haven natuurlijker", een samenwerking tussen Natuurpunt Antwerpen Noord, Natuurpunt WAL en het Gemeentelijke Havenbedrijf Antwerpen, zijn er kriskras in de haven grote en kleine, al dan niet tijdelijke, natuurgebieden te vinden.

Zelf ken ik de haven al redelijk goed, vooral wat betreft wegen en kaaien, voor mijn job in het uitzonderlijk vervoer. De grote natuurgebieden, zoals De Kuifeend, het Groot Buitenschoor en het Galgenschoor ken ik ook al, maar er blijven veel onontdekte, kleinere gebieden over. En dus vond Walter het eens tijd om die gebieden aan ons voor te stellen, tijdens een uitstap van de fotoclub. Onze leidraad was de Scheldelaan, die we van noord naar zuid volgden, met vier tussenstops.

Eerste halte was het gebied "De Molentjes", zo genoemd omwille van de windturbines die hier zijn gebouwd. Het bevindt zich ten noord van de Zandvlietsluis en achter de hoge dijk bevindt zich een mooie waterplas, waarop in het voorjaar verschillende vogelsoorten te fotograferen zijn. De windturbines hebben wieken van 35 m lengte en een toren van 60 m hoog, zodat de totale hoogte ongeveer 100 meter bedraagt. Het zijn niet de mastodonten zoals ze in Estinnes gebouwd zijn, maar als je er onderdoor loopt, zijn ze best wel indrukwekkend.

Tweede halte langs de Scheldelaan is het spui van de Verlegde Schijns. Omdat er hier vers (zoet) water in de Schelde komt (die hier eerder brak is dan gewoon zoet), trekt dit verschillende vogels aan. Er is een klein zandstrand (naar het schijnt populair om van daaruit naar de voorbijvarende zeilschepen tijdens Sail te komen kijken) en wat verderop een mooie rietkraag.

Derde halte is het oude Fort Sint-Filip. Het oorspronkelijke fort dateert uit de tijd van de Spanjaarden om de Schelde te beschermen, maar het werd vernield. In 1914 werd het heropgebouwd om er tijdens de Eerste Wereldoorlog een munitiedepot in onder te brengen. Maar je weet hoe dat gaat met munitiedepots, die vliegen al eens de lucht in... Wat er overbleef verdween grotendeels onder zandopspuitingen bij de uitbouw van de haven. De monumentale toegangspoort is nog zichtbaar, evenals een deel van de fortgracht. Nu is het een zanderig gebied met hoge duinen (met mooie havenuitzichten) tussen de Scheldelaan en de Schelde. Meer naar het zuiden zijn er werken aan de gang om de Scheldedijk dichter bij de Scheldelaan te leggen en zo de ontwikkeling van buitendijkse natuur een handje te helpen. Wel opletten voor motorcrossers, quadrijders en rare snuiters...

Vierde en laatste stop is het Noordkasteel, bij de oudere leden van de fotoclub nog gekend als zwemplas. Er zijn vorige week meldingen geweest van grote zaagbekken en ja hoor, ze zitten er nog steeds. Maar het zijn schuwe beesten en de plas is nogal groot. Daar heb je een grote telelens voor nodig. Hier heb je minder last van de haveninstallaties, dus wat beter voor landschapsfotografie, maar je moet wel rekening houden met meer wandelaars en fietsers.

Het deed deugd om nog eens mee op uitstap te gaan. Een halve dag buiten om een frisse neus te halen en tegelijkertijd nog wat nieuwe gebieden leren kennen. Hier komen we nog wel eens terug...

windturbine
de Molentjes
natuurfotograaf

maandag 13 februari 2012

Diepvrieszand

Ik ben met vrienden op winterweekend geweest. We hadden Landhuis De Beukenboom afgehuurd, in Diksmuide langs de baan naar Esen. Op zaterdag stond een uitstap naar Nieuwpoort op het programma. Er stond een bitterkoude wind, maar 't was wel zonnig. Zondag was het grijs weer, met nieuwe sneeuw, daarvan zijn weinig foto's gemaakt...

Nieuwpoort: eerst over de pier helemaal tot het einde met prachtige vergezichten. Daarna tot halverwege terug, waar we langs een gladde trap naar de golfbreker konden en met wat apentoeren (op handen en voeten) ook naar het strand. En dat lag er mooi bevroren bij. Aan de vloedlijn, waar normaal het schuim zich opstapelt, leek het nu wel een zoutvlakte. Het schuim was keihard bevroren en vormde mooie structuren.

pier
ribbels
bevroren zeeschuim

Achter die witte barrière lagen de schelpen bijeengespoeld. Op één plaats lagen een heleboel dezelfde schelpen bij elkaar. Ik heb geprobeerd wat compositie in de chaos te krijgen. Zelf noem ik deze schelpen "meshelften", maar eigenlijk is het de schelp van de Amerikaanse zwaardschede (Ensis directus), deze is licht gebogen, in tegenstelling tot de messchede (Solen marginatus), die niet gebogen is.

meshelften

woensdag 8 februari 2012

Vogels Voeren en Beloeren

Vorig weekend was er weer de jaarlijkse actie van Natuurpunt om de tuinvogels te tellen met als ludieke titel: Vogels Voeren en Beloeren. Vorig jaar deed ik ook al mee met mooie telresultaten (totaal aantal vogels: 55 - totaal aantal soorten: 16).

Ik heb zowel op zaterdag als op zondag de vogels geteld gedurende een kwartier tot een halfuur. Deze keer geen foto's gemaakt, alleen maar gekeken. Ziehier het lijstje van de waargenomen soorten (zoals vandaag ingevoerd in het telformulier van Natuurpunt):

  • ekster: 1
  • gaai: 2
  • groenling: 7
  • houtduif: 5
  • koolmees: 2
  • merel: 5
  • pimpelmees: 1
  • roodborst: 1
  • Turkse tortel: 2
  • vink: 20
  • zanglijster: 1
  • (eekhoorn: 1)

(totaal aantal vogels: 47 - totaal aantal soorten: 11)

Vergeleken met vorig jaar toch wat minder vogels en ook minder soorten. Ik heb geen boomkruiper gezien, geen grote bonte specht, geen kepen, geen winterkoninkje, geen zwartkop en geen staartmezen. Eigenlijk zeer weinig mezen in het geheel (2 koolmezen en 1 pimpelmees). Opvallend is wel het grote aantal vinken, én ondanks de vrieskou geen enkele keep. Vorige winters zagen we de keep steeds opduiken als het kouder werd. Sinds het gevoelig kouder is geworden, hebben we de putters ook niet meer gezien. Jammer!

De (voorlopige) resultaten van de tuinvogeltelling kan je terugvinden op de website van Natuurpunt: http://tuinvogels.natuurpunt.be/telweekend_resultaten.aspx

maandag 6 februari 2012

Schors

Ik schreef het eerder al (Oude liefde = nieuwe liefde): 2012 wordt een schorsjaar.

Vorig weekend was het twee dagen zonnig weer, dus tijd om er met de camera op uit te trekken. Zaterdag met de compactcamera (vanuit de losse hand) vooral plataan gaan fotograferen. Maar vanuit de losse hand wil ook zeggen: weinig scherptediepte en dus minder scherpe foto's (plataan heeft toch al een redelijke "diepte"). Dus ben ik zondag teruggegaan ('t is maar twee straten verderop) met de grote camera met macrolens op statief. Dan kan ik sterk diafragmeren voor veel scherptediepte. Maar ook deze keer zijn de foto's niet allemaal zo goed gelukt. Door die superkleine opening (f/16) had ik toch sluitertijden à la 1/13 seconde en als ik mijn statiefkop dan niet vastzet, zit er toch bewegingsonscherpte in de foto's :-(

Uiteindelijk toch wat aanvaardbare beelden kunnen maken... schors van plataan, schors van berk en schors met klimop. Kijk en geniet!

schors van plataan
schors van berk
schors met klimop

zondag 5 februari 2012

IJs en sneeuw

Na een erg koude week met op vrijdagnamiddag/avond een fikse sneeuwbui, lag er voor de fotografen op zaterdag een mooi winters landschap klaar. En langs de vaart blijft dat winterse landschap er mooi bijliggen. 't Was geen plaksneeuw, dus die sneeuwman zal voor een volgende keer zijn, maar de korrel/poedersneeuw gaf wel mooie sneeuwkristallen op het ijs. Letterlijk elk oppervlak werd bedekt met een laagje poedersneeuw. Zo ook de bolders van een werkponton van De Scheepvaart. Ook de kapotgevaren en opnieuw vastgevroren ijsschotsen werden bedekt met een donzig laagje. Deze panoramafoto werd meteen ook mijn nieuwe "omslagfoto" op Facebook, om mijn profiel een winters tintje te geven...

sneeuwbolders
ijsschotsen

De rietpluim heb ik gefotografeerd met de macro-instelling van mijn compact-camera. Gezien de redelijk grote beeldhoek, vind ik het leuk om er een deel van het landschap bij te plaatsen. Omdat ik niet goed wist welke plaatsing het best zou uitkomen ten opzichte van de oude fabrieksgebouwen aan de overkant van de vaart heb ik twee foto's gemaakt. En ik vind de tweede foto de betere, want daar steekt de bruine rietpluim mooi af tegen de blauwe lucht. Ze hadden wel alletwee wat meer ruimte aan de rechterkant mogen hebben...

rietpluim laag
rietpluim hoog