zaterdag 19 maart 2011

Lente

De lente is weer in het land. En dat heb ik vandaag goed kunnen merken.

Deze ochtend waren we met de fotoclub uitgenodigd door Lode om een kijkje te nemen bij de amfibieënoverzetacties aan De Pont in Schilde. Gezien de beperkte afstand ben ik rechtstreeks met de fiets naar Schilde gereden. Dre kwam rechtstreeks uit Kalmthout en de Jean, Nestor, Mia, Wim, Jeanine en Jacques kwamen rond 8 uur aan uit Schoten.

Lode had enkele diertjes gevonden in de emmers langsheen het scherm en gaf er deskundige uitleg bij. Aan de voet van een grote beuk werden de amfibieën op het mos geplaatst zodat ze mooi gefotografeerd konden worden. Het is niet echt natuur-natuurfotografie, maar toch wel leuk om die dieren op de gevoelige plaat te kunnen vastleggen. Gezien de manipulatie staat er bij elke foto een (c). Rond half negen kwam de zon er zelfs door en begon het helemaal open te trekken. Op foto 1 zie je een bruine kikker en op foto 2 een vrouwtje vinpootsalamander en een vrouwtje kleine watersalamander. Gezien die twee zeer moeilijk te onderscheiden zijn, kan ik niet meer zeggen wie wie is.

Daarna lieten we amfibieën terug vrij en trokken we het natuurgebied De Pont in. Daar werd het maarts viooltje opgemerkt als de eerste voorjaarsbloeier. Verderop in het gebied zagen we nog speenkruid, bosanemoon en klaverzuring (oxalis). Enkele soorten werden mooi in beeld gebracht.

Na nog wat omzwervingen in het naastgelegen park van Schilde zagen we op de grote plas een koppeltje kuifeend, een fuut, twee "soepganzen" en vier grauwe ganzen. Deze laatste waren wel leuk om zien want ze deden alles hetzelfde: naar links, naar rechts, weg van ons, terug naar ons. Het leek wel "synchroon zwemmen". Ik noem het eerder "waterballet", zie foto's 3 en 4.

Na een laatste ommetje door de bijentuin kwamen we terug bij de auto's (en de fiets) en reden we terug naar huis met weer heel wat mooie foto's op het geheugenkaartje.

Bruine kikker (c)

Vrouwtje vinpootsalamander en vrouwtje kleine watersalamander (c)

waterballet van vier grauwe ganzen

waterballet van vier grauwe ganzen