zondag 20 september 2009

Natuurpunt op verplaatsing

Gedurende mijn tijdelijk verblijf in Zemst heb ik even alle Natuurpunt-activiteiten stilgelegd, of beter gezegd, de Natuurpunt Antwerpen Noord-activiteiten, want deze namiddag was er in het Bos van Kollinten een geleide wandeling ter gelegenheid van de inhuldiging van het nieuwe wandelpad.

Het Bos van Kollinten was voor mij een onbekend stukje natuur, dat ik tijdens de wandeling heb leren kennen: een mooie mix van een beekbegeleidend bos, bloemenrijke weilanden en enkele poelen. Dit is een mooi stukje natuur om te koesteren. Natuurpunt Zemst heeft het Bos van Kollinten in beheer en heeft er vandaag een nieuw wandelpad ingehuldigd. Op de wei aan de Humbeeksebaan, achteraan bij de Bed & Breakfast "Bos van Aa" was een grote tent neergezet, waar we na de wandeling terecht konden voor een natje en een droogje.

Omdat er van de afdeling Zemst geen fotograaf aanwezig was, en ook de pers verstek liet, heb ik mijn diensten als gelegenheidsfotograaf aangeboden. Tijdens de wandeling had ik al verschillende foto's gemaakt, maar ook nadien van de mensen in de tent en van de appel- en perentafel en van de toespraken van de voorzitster van Natuurpunt Zemst, van de schepen van milieu van de gemeente Zemst en van de voorzitter van de kern Kapelle-op-den-Bos. Rond half zes werd dan aan de Humbeeksebaan ook het nieuwe informatiebord "Welkom in Bos van Aa - Kollinten!" onthuld, in aanwezigheid van de medewerkers van Natuurpunt Zemst en van een afvaardiging van Natuurpunt en de Zemstse schepen van milieu.

Straks zet ik mijn foto's van het evenement nog op een CD voor Natuurpunt Zemst, zodat ze toch wat beelden hebben van deze activiteit voor hun lokale berichtgeving.

Bos van Kollinten (wandeling)
Bos van Kollinten (infobord)
Bos van Kollinten (infobord)

zaterdag 19 september 2009

Rondje luchthaven

Vandaag was het mooi weer en omdat ik momenteel toch in Zemst woon, ben ik er met de fiets op uit getrokken. Via de fietsknooppunten had ik een route rond de luchthaven van Zaventem uitgestippeld om nog eens vliegtuigen te gaan spotten. Van fotomateriaal heb ik in Zemst alleen maar de D200 met 50mm-lens bij, niet het "echte spottersmateriaal", maar mits een goeie locatie, kun je zelfs met een 50mm al heel wat bereiken. Op de eerste foto's stonden de vliegtuigen nog veel te klein op, maar in het verlengde van baan 20, tussen de bocht van Nossegem en de spoorlijn 36 Leuven-Brussel, stond ik goed. De Boeing 747 Mega Ark van Singapore Airlines was wel de max! 450 ton, die met veel geraas de wetten van de zwaartekracht op de proef stelt. Kippenvelmoment nummer 1. Ik heb het vliegtuig mooi kunnen volgen vanaf dat het boven het hek verscheen tot het boven mijn hoofd over de palen achter mij verdween...

Op een ander plekje, wat dichter bij het uiteinde van baan 20, maar er niet meer rechtonder kon ik de driemotorige MD-11 van Eva Air quasi beeldvullend fotograferen.

Verder gereden langs de fietsknooppunten langsheen spoorlijn 36 tot in Kortenberg en dan via de weg naar Steenokkerzeel, kwam ik op een veld wat echte spotters tegen. Mijn 50mm was toch maar klein bier bij al die grote toeters. Dat was een goeie plek om de landende vliegtuigen van de zijkant te fotograferen, maar helaas schoot de 50mm daar te kort. Een beetje verder aan het begin van baan 25L, recht onder de aanvliegroute, kon ik opnieuw een Boeing 747 fotograferen. Deze kwam nog lager over dan het opstijgende toestel aan baan 20. Kippenvelmoment nummer 2. De foto van de aanvliegende Jumbo siert nu het bureaublad van mijn computer.

Alle beelden zijn gemaakt met Nikon D200 met 50/1.8. Wat je ziet, is telkens het volledige beeld. Niks is bijgesneden of uitvergroot. 2/3 stop overbelicht om de buiken van de vliegtuigen beter te doen uitkomen.

Boeing 747 Mega Ark
Boeing MD-11
Boeing 747-400SF
Boeing 747-400SF