vrijdag 21 maart 2008

Mega-kraan in Brussel

Deze week en waarschijnlijk ook nog volgende week wordt de grote torenkraan aan de Financietoren in Brussel gedemonteerd. Daarvoor heeft men een mobiele kraan uit Duitsland (van de firma Grohmann) laten komen, omdat in België zulke kraan niet beschikbaar was (of zelfs helemaal niet bestaat).

Gisterenmiddag ben ik eens gaan kijken naar dit enorme gevaarte. Een deel van de Pachecolaan is afgesloten en op de rijbaan zijn betonblokken geplaatst om de kraan te kunnen afstempelen. De foto is wat donker uitgevallen, maar geeft wel een beeld van de grootte van de kraan (zeker als je weet hoe hoog de Financietoren (het gebouw links op de foto) is).

Ik heb ook nog andere foto's gemaakt, maar toen stond ik veel dichter bij de kraan, en werden het meer detailfoto's van het onderstel en de constructie en de ballast. Totaalbeelden zijn wel moeilijker als je te dicht bij de kraan staat. En vanaf de andere kant kon je de knik in de giek ook niet zien...

Grohmann-kraan in Brussel

donderdag 13 maart 2008

Natuurfotocursus

Gisteren was de eerste avond van een digitale natuurfotografiecursus, die werd georganiseerd door Natuurpunt Antwerpen Noord. Oorspronkelijk was het de bedoeling om in 2 avonden meer uitleg te geven over digitale fotobewerking, met het programma Faststone, maar door een communicatiefout (in Natuur.ruimte) werd de cursus aangekondigd als een cursus digitale natuurfotografie. En omdat er wellicht heel wat mensen om die laatste reden hebben ingeschreven, heeft Walter (die de cursus Faststone ging geven) in mij een bondgenoot gevonden om wat meer over natuurfotografie te vertellen.

Het is eigenlijk de eerste keer dat ik voor zo'n grote groep (het lokaal zat met 25 aanwezigen propvol) les heb gegeven, maar dan wel over een onderwerp waar ik al heel wat ervaring mee heb. Walter en ik hebben het werk evenredig verdeeld, en we pikten in op mekaar uiteenzetting. En het bleek dat de meesten inderdaad gekomen waren voor de natuurfotografie en niet voor de fotobewerking. Mijn techniek van macrofotografie met een compactcamera en de omgekeerde 50mm-lens kreeg heel wat aandacht uit de groep. Het prijskaartje (tegenover een "echte" macrolens) en het creatieve sprak heel wat mensen aan en ik kreeg dan ook heel wat gerichte vragen daarover uit de groep.

De reacties die we intussen gekregen hebben, waren positief. Volgende week volgt nog een les, waar we (volgens de eerste planning) meer aandacht zouden gaan besteden aan het programma Faststone. Maar gezien de grote belangstelling voor de natuurfotografie an sich, gaan we volgende week door op het elan van gisteren. Minder over camera's, maar wel meer over compositie, scherptediepte, ... en ook over het maken van reeksen.

Wordt vervolgd.

woensdag 5 maart 2008

Bever in Schoten

Op woensdag 5 maart 2008 werd langs de Wijnegembaan in Schoten een dierlijk verkeersslachtoffer gevonden. Niet zomaar een slachtoffer, maar wel een bever! Het dier is 70 cm lang van kop tot staart. De bever lag op de rijbaan, maar werd reeds vorige nacht aan de kant van de straat gelegd.

Volgens Goedele Verbeylen van de Zoogdierwerkgroep van Natuurpunt is dit waarschijnlijk een subadult dier dat op zoek was naar een eigen territorium om zich te vestigen. Dat doen ze meestal via waterlopen, maar ook over land kunnen ze grote afstanden afleggen.
Ik wist reeds dat er in Wallonië en in de Doode Bemde (Dijlevallei) bevers leefden, maar een bever had ik Schoten nog niet gezien. Waarschijnlijk zullen er de komende jaren meer en meer bevers in Vlaanderen worden waargenomen.

PS - Toen ik de melding ("Is de bever terug in Schoten?") in mijn mailbox kreeg, dacht ik dat de melder een fout had gemaakt. De Bever zit volgens mij al jaren in Merksem en niet in Schoten. Maar ik vergiste me met de Nederlandse buitensportketen met één vestiging in België, waar ik al veel uitrusting en kleding gekocht heb (slaapzak, matje, rugzak, schoenen, sandalen, winterjas, truien, t-shirts, ritsbroeken, ...).

Bever gevonden in Schoten
Foto: Hugo Koens