zaterdag 6 augustus 2005

Extreme macrofotografie met A80

Vanmorgen was ik net wat te laat opgestaan om nog mee te gaan op de clubuitstap van de fotoclub naar de Oude Buysse Heide in Nederland. Dan maar zelf op pad, hier in de buurt.

Eerst ben ik (met de fiets) naar de vennetjes achter La Garenne gereden. Daar waren enkele mooie spinnenwebben die glinsterden in het vroege ochtendlicht. Daar kon ik enkele mooie dia-opnames van maken. Dan een beetje verder gegaan naar de vennetjes, waar ik eigenlijk op zoek was naar libellen, maar het was er verdomd rustig. Er vlogen trouwens ook geen andere insecten... Dan maar door het gras op zoek naar wat interessants... bijvoorbeeld een tijgerspin en sprinkhaantjes in het gras. Die combinatie doet het hem altijd wel :-) Eerst heb ik me met de sprinkhaan bezig gehouden. Met de digitale camera wou ik toch wel eens uittesten hoe dichtbij ik kon gaan (qua scherpte en ook zonder dat het diertje zou wegspringen). Instellingen van de camera: MF op kortste afstand en Highspeed Continu Shot. Scherpstellen doe ik door dichterbij of verderaf te bewegen. Op 15 minuten tijd had ik bijna 50 foto's. De ene al beter dan de andere. Een van die foto's prijkt nu op mijn computer als wallpaper. Daarna heb ik me geconcentreerd op de tijgerspin, die zat in haar web, en ik keek op haar (!) buik. Eerst analoog een paar foto's en dan digitaal nog wat geprobeerd.

Vermits er hier niet veel meer te beleven was, ben ik doorgereden naar het Wijtschot. Onderweg, aan de Brug der Zuchten stond nog mooie reuzenbalsemien, die ik nog vanuit allerlei hoeken heb gefotografeerd (enkel op dia). In het Wijtschot heb ik dan nog wat aan extreme macrofotografie gedaan, zelfde instellingen als boven. Vliegen, zweefvliegen, wespen, roofvliegen, ... ze moesten er allemaal aan geloven. En in de Ecotuin heb ik uiteindelijk toch een paar libellen gevonden: waterjuffers, pantserjuffer en een heidelibel, die redelijk goed bleef zitten op de lis. Ik moest wel met mijn voeten in het water gaan staan, om het beestje mooi in beeld te krijgen...