zondag 27 februari 2005

Zevenbergenbos in Ranst

Zondagochtend, 8uur, Parking Kasteel van Schoten, -1 °C.
9 mensen vertrekken richting Ranst op zoek naar bosanemonen en speenkruid (althans volgens de aankondiging op de website).

In Ranst doen we eerst nog wat sight-seeing omdat we niet kunnen parkeren waar ik had gedacht te kunnen parkeren. Helemaal aan de andere kant van het bos vinden we tussen de bomen plaats voor twee auto's en een kampeerwagen. Fotogerief wordt uitgehaald, rugzakken omgedaan, laarzen aangedaan, jassen dichtgeritst (ondertussen komt Liliane nog tevoorschijn uit een auto), en we kunnen vertrekken.

De hoop op bosanemonen en speenkruid hadden we al lang opgegeven, maar we gaan voor de druppels. En met dit winterse weer zijn het geen waterdruppels (die bij de minste aanraking de adhesie laten overtreffen door de zwaartekracht en veiliger oorden opzoeken), maar ijsdruppels. In combinatie met een lage zon en zeer weinig wind, is er wel iets van te maken. Verder trekken besneeuwde boomstammen, glinsterend in het winterlicht, of met speciale schorspatronen, onze aandacht.

We gaan langs de vijver van het klooster tot bij de ingang van het rustgebied. Verboden toegang! zegt het bordje. Dan keren we op onze schreden terug, stoppen nog een paar keer om sneeuw of een roodborstje te fotograferen, en duiken het beukenbos in. Meer slijk hier, en bij een fotogenieke boom, met nog fotogeniekere wortels wordt het fotogerief opnieuw bovengehaald. Ik vind een laag standpunt in een droge bedding en observeer en fotografeer de boom-fotografen. Maar zij hebben me al snel door, en ik word zelf geobserveerd en gefotografeerd; één tegen allen. Erik vindt nog een dode pimpelmees, die door Erik, Paul en mezelf vereeuwigd wordt. Op de terugweg naar de auto's passeren we nog een stronk met groene, beijsde zwammen. We gaan er in een kringetje rondstaan en proberen elk onze eigen visie op deze creatie van de natuur op beeld vast te leggen. Maar soms blijkt er al eens een statiefpoot in het zoekerbeeld te verschijnen, en dan begint de rondedans omheen de stronk.

Met koude uiteinden (neus, vingers en tenen) komen we terug aan de auto's. En keren onder een dreigende lucht en een sporadische sneeuwbui terug huiswaarts.

Meer foto's van deze uitstap zijn te vinden op onze clubwebsite.

woensdag 16 februari 2005

Den Trol

Gisterenavond hadden we onze allereerste clubvergadering in Den Trol. We waren met 17 mensen in totaal en konden nog allemaal comfortabel rond de tafel zitten. Twee "nieuwe" mensen kwamen een vergadering mee volgen: Herman en Paul. Dre gaf een kasverslag van het afgelopen jaar, en ook hoe onze laatste tentoonstelling financieel verlopen is (met een vergelijking naar de jaren 2003 en 2004).
Jeanine had pralines meegebracht om de leden te bedanken voor hun inzet tijdens de tentoonstelling, en na een dikke boterham, die ik gemakkelijkheidshalve als "administratie" bestempel, konden we om half tien beginnen met foto's beoordelen. Daarna was het de beurt aan Pierre om "A Touch of Frost" op ons los te laten (weliswaar zonder muziek...) en daarna werden nog dia's geschenen (en veelvuldig omgedraaid in alle mogelijke richtingen) van Dre en Jonny.
Om kwart voor elf was het dan tijd om de kelen te smeren. In Den Trol zakken de clubleden niet af, maar komt de drank naar boven... (mits enige helpende handen, het bier kan nog niet vliegen...). Paul en Herman hebben ondertussen besloten om ook lid te worden, welkom aan deze nieuwe leden!

Het was een geslaagde avond, de faciliteiten van Den Trol voldoen aan onze eisen voor een degelijk (en goedkoop) clublokaal (misschien in de zomer wel verduistering voor de ramen vragen of voorzien...), het enige nadeel is: parkeermogelijkheid. Je moet een beetje zoeken in de buurt om je auto kwijt te raken. Mijn "cabrio" stond toch makkelijk op het voetpad voor de deur geparkeerd... (en 't is nog goed voor de conditie!)

Tot over veertien dagen in Den Trol!

woensdag 9 februari 2005

Flierefluiter

Al meer dan een week zit er bij ons in de buurt een vogel mooie deuntjes te fluiten. Zowel 's morgens in de vroegte als ik vertrek, als overdag, als 's avonds bij zonsondergang.
We hebben de vogel zelfs al gezien, en hij was duidelijk de (fliere)fluiter.
Het is geen nachtegaal (die zitten er hier nog niet), maar wel een lijster.
Op het forum van Natuurpunt Antwerpen Noord is op dit moment een interessante discussie gaande over een vogel die heel de nacht van zich laat horen...

vrijdag 4 februari 2005

Korte middenzuil (deel 2)

Ik was maandag bij Foto Rembrandt binnengestapt om een korte middenzuil 055CCSB voor mijn 055NAT3 statief te bestellen. De levering zou waarschijnlijk in de loop van de week nog gebeuren.

En gisterenavond hebben ze gebeld: "het stuk van Manfrotto is binnen". En ik heb vandaag toch verlof, dus ben ik daarnet even naar Merksem gereden om de bestelling op te halen. Eenmaal thuis wil ik dat natuurlijk direct uittesten, dus heb ik de kop van de lange middenzuil naar de korte middenzuil verplaatst. En nu kan ik wel mijn statiefpoten helemaal openklappen en dan raakt het zuiltje nog steeds niet de grond...

Prachtig! Dit moest ik hebben... nu nog hopen op een vrij weekend met mooi weer, en dan kunnen we de nieuwe combinatie gaan uittesten...

PS - Dit is het vervolg op Korte middenzuil (21.12.04)