dinsdag 21 december 2004

Korte middenzuil

Daarnet de laatste fotoclubvergadering van het jaar gehad. We hebben foto's gekeurd (en ze zijn bijna allemaal goed bevonden), we hebben foto's ingekaderd, en Jonny heeft een uitleg gegeven over balhoofden, en statieven.

Ik ga me binnenkort wel een korte middenzuil aanschaffen. Nu heb ik een 055NAT3 met bijhorende 141RCNAT kop (dit is een drieweg-kop). De poten van de 055 kunnen in 3 stappen tot helemaal horizontaal gezet worden. Dit heb ik nog nooit gebruikt, want daarvoor zit de (lange) middenzuil in de weg. Om heel dicht bij de grond te fotograferen, gebruik ik natuurlijk een rijstzak, maar voor het iets hogere werk, heb ik al wel eens mijn middenzuil ondersteboven in mijn statief gestoken. Dan hangt mijn toestel ondersteboven tussen de statiefpoten. Bediening van de lens blijft hetzelfde en afdrukken gebeurt dan m.b.v. een draadontspanner.
Een korte middenzuil (055CCSB) moet hierin verbetering kunnen brengen. Dan kan ik de statiefpoten bijna horizontaal zetten en toch nog comfortabel werken. (ongeveer € 25 bij Foto Rembrandt)

De daaropvolgende aankoop zal waarschijnlijk een balhoofd zijn. Exacte specificaties moet ik nog eens uitzoeken en bij mekaar zetten. Mogelijke balhoofden zijn: 484RC2 (Mini), 486RC2 (Compact), 488RC2 (Midi). Al deze balhoofden gebruiken dezelfde snelkoppeling als op de 141RCNAT, nl. de 200PL-14.

Natuur.weblog

Vorig weekend de nieuwsbrief van Natuurpunt Antwerpen Noord in de mailbox gekregen. Twee "nieuwe" dingetjes op hun website:

  1. de webcam, die gericht is op de voederplank in de tuin van het Natuur.huis, is weer actief
  2. een weblog, die bericht over de kleine verwondering die we ervaren wanneer de natuur ons verrast, wanneer een koolmees ons goeiemorgen groet of wanneer herfstbladeren onze dagen kleur geven.
De nieuwsbrief bevatte ook een oproep aan mensen die regelmatig iets willen posten op die weblog. Daar ga ik nog even over nadenken, maar waarschijnlijk ga ik dat wel doen...

Vermits dit ook een natuur/fotografie-blog is, heb ik hem meteen bijgevoegd in mijn lijstje van Andere Bloggers.

woensdag 15 december 2004

Pulsen

Na de muziek komen de pulsen... Dit zijn de geluidssignalen die het stuurtoestel nodig heeft om de projectoren aan te sturen. Je moet niet zomaar "pulsen" zetten, je moet nl. zien dat wanneer de muziek begint, de eerste dia verschijnt, en als de muziek stopt, moet de laatste dia van het scherm verdwijnen.

Omdat we de laatste jaren problemen hebben gehad bij het afspelen van onze diareeksen, hielden we ons hart vast. Gelukkig hadden we nu de wisselrichting van de projectoren op "vooruit" gezet (andere stand is "vooruit/achteruit"), en de problemen leken opgelost. De eerste reeks hebben we twee keer mogen opnemen omdat ik het volume van de pulsen te stil had gezet bij de opname. En de reeks van de bloemen in de Provence hebben we ook opnieuw mogen doen, omdat de projectoren niet konden volgen met wisselen (de dia's stonden niet lang genoeg op het scherm, daarom hebben we de overvloeitijd teruggebracht tot 1 seconde, zodat de dia's langer op het scherm kunnen blijven staan). De andere reeksen gingen vlotjes, uitermate vlotjes, want op een gegeven moment merkte Kris op dat zijn GSM nog aanstond, waarop ook Erik met diezelfde boodschap kwam. De vorige jaren was de GSM altijd één van de boosdoeners geweest...

Daarna zijn we boven bij een frisse Leffe nog gaan napraten en wat andere administratie in orde gaan brengen.

maandag 13 december 2004

Muziek opnemen

Daarstraks de muziek gaan opnemen die we gaan gebruiken bij de verschillende diareeksen op onze tentoonstelling. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat we muziek én pulsen zouden opnemen, maar de muziek nam toch meer tijd in beslag dan aanvankelijk gedacht. Op één CD-RW na die niet gelezen werd door de CD-speler van Erik, is alle muziek goed op de cassettes geraakt.

Cassettes, het klinkt misschien ouderwets, maar dat ligt nu eenmaal aan onze apparatuur. Vermits de overgrote meerderheid van onze clubleden nog op dia fotografeert, en graag diareeksen samenstelt en presenteert, moeten we het doen met de middelen die we hebben. Zijnde 2 projectoren, een Tascam 4-sporen recorder en een stuurtoestel van Softronic. Er zijn wel oplossing om het hele proces via de computer te doen, en bij de presentatie af te spelen op CD, maar dan hebben we wel een ander stuurtoestel nodig, en die dingen kosten stukken van mensen...

(wordt vervolgd)

woensdag 8 december 2004

Sinterklaas

Daarnet vergadering van de fotoclub gehad. Een extra lange vergadering, want we zijn om 19u al begonnen met de bestuursvergadering, om 20u naadloos gevolgd door de gewone vergadering. Er waren weer knappe foto's en dia's te zien. Zelf had ik geen materiaal bij. Daar zou ik nog eens tijd voor moeten maken thuis: dia's inramen, dia's klasseren, oude dia's uitrommelen, ... Misschien iets voor in de kerstvakantie?

Maar wat heeft Sinterklaas daar nu mee te maken? Iedereen die gisteren op de vergadering aanwezig was, heeft een pakje speculaas gekregen van Sinterklaas...

Na de vergadering zijn we met zijn allen weer afgezakt naar De Kelder, waar we onze dorst hebben gelest met blonde en donkere Leffe, Ice-Tea en andere smakelijkheden. Het was alweer middernacht voorbij toen ik thuiskwam...

dinsdag 7 december 2004

Andere Bloggers

Ik heb vandaag de nieuwe website van Wendy bekeken, en er meteen nog wat fouten uitgehaald (ja, ik kan het niet laten).
Tijdens het surfen heb ik ook haar blog ontdekt. Zij heeft er ook een bij Blogger.com, dus heb ik besloten om in de rechterkolom hier een extra item bij te maken: Andere Bloggers. Wendy is de eerste die hier bij staat. Ik hoop dat er in de toekomst nog meer mogen volgen (enkel natuur & fotografie)...

maandag 6 december 2004

Onweersfoto

Ik zit al meer dan een jaar op een forum over natuurfotografie (waar ik ondertussen ook al een half jaar lang moderator ben) , en iedere maand is er een "Onderwerp van de maand". Dit is om de forumleden aan te zetten tot het fotograferen van iets anders dat je normaal fotografeert. In het verleden waren dit thema's als: kikvorsperspectief, water, vlinders, nieuw leven, ... En per 6 maanden wordt er een moeilijker thema gekozen. Het vorige moeilijkere thema was: 1 waterdruppel, waarvan we de foto moesten posten in juni. Het huidige, moeilijkere "Onderwerp van de maand" is Onweer en bliksem.

Vandaag heb ik dan mijn onweersfoto gepost. Commentaren kunnen op het forum gevolgd worden.
Bijdragen van andere forumleden, tezamen met de commentaren op hun foto's, kunnen eveneens via het forum gevolgd worden.